Omslag de zee zwaait terug - Merlijn Huntjens

De Grote Belofte

Op 4 september verscheen de zee zwaait terug, het chapbook van maker Merlijn Huntjens. Hierbij maakte hij met muzikant en acteur Steven Ivo en programmamaker Wouter Greven een bijzondere performance, die hij op vrijdag 28 oktober tijdens Nieuwe Types opvoerde. Met voordrachten, muziek en idyllische vakantiekiekjes liet Merlijn het publiek kennismaken met een gesloten groep eilandbewoners, die door technologische vooruitgang verandert en oude rituelen achter zich moet laten. En alsof dat nog niet genoeg is, lijkt de zee ook steeds dichterbij te komen.

Over de zee zwaait terug
In de bundel de zee zwaait terug schrijft Merlijn Huntjens over een fictief eiland waar een gesloten gemeenschap woont. De mensen maken er onderdeel uit van een oud en magisch universum.
De gedichten vertellen het verhaal van de teloorgang van deze oude wereld en de onzekere toekomst die erop volgt. Wat is de invloed van technologische vooruitgang in een wereld van tradities en rituelen? Is er in een steeds donker wordende wereld nog ruimte voor individuele kwetsbaarheid? Dit chapbook onderzoekt hoe de eilanders omgaan met radicale veranderingen en het verlies dat daarmee gepaard gaat. Bij de totstandkoming van de bundel werkte Merlijn nauw samen met grafisch ontwerper Guus Prevoo, die zowel het omslag als de twee illustraties in het boek verzorgde.

Chapbook
Een chapbook is geen debuut, maar een eerste kennismaking met het literaire veld. Het maken van een chapbook is een belangrijke stap voor de talenten die deelnemen aan het ontwikkeltraject van Wintertuin. Oud-makers die Merlijn Huntjens hierin voorgingen zijn onder meer de inmiddels succesvol gedebuteerde schrijvers Joost Oomen, Lisa Weeda, Simone Atangana Bekono en Nikki Dekker. Wintertuin Uitgeverij geeft al acht jaar chapbooks uit van talentvolle makers, waarvoor de organisatie in 2020 de Lokienprijs ontving. 

artiesten

Scroll naar boven