(Film)avond van de Grote Beloftes

Afgelopen november verschenen de chapbooks van Wintertuin-talenten Chris Lomans en Jorina van der Laan. Op 31 maart om 20 uur sluiten zij het festival af en presenteren zij hun chapbooks aan de hand van twee artistieke films. Chris vertaalt Blijf de kou wegstrijken naar het scherm met beweging en soundscapes, terwijl Jorina Zuigelingen tot leven brengt met hulp van danseres Nathalie Vermeiren.

Het maken van een chapbook is een belangrijke stap in de talentontwikkeltrajecten van de De Nieuwe Oost | Wintertuin. Een chapbook is te vergelijken met wat een ep is voor een muzikant: een visitekaartje, een eerste proeve van het kunnen van de maker.

In Blijf de kou wegstrijken vindt een groep mensen een lichaam aan de rand van een bevroren zee en besluit ervoor te zorgen. Ze bouwen een dorp en ontwikkelen rituelen, maar het lichaam verandert onherroepelijk. Het dorp moet zich aanpassen. Parallel daaraan proberen twee mensen een aanraking te vinden die kloppend is. Een van hen maakt een verandering door: hun identiteit wordt langzaam vloeibaar. In dit chapbook onderzoekt Chris Lomans transformatie. Blijf de kou wegstrijken is evenzeer een persoonlijke zoektocht naar als een literaire verkenning van het non-binaire.

In Zuigelingen laat Jorina van der Laan een magisch-realistische wereld zien waarin mens en omgeving in elkaar overlopen en vervloeien. In een vervreemdende opeenvolging van ontmoetingen die tegelijkertijd wreed en teder zijn, probeert een ik zich te verhouden tot wat zich buiten haar lichaam bevindt. Zuigelingen bevraagt de rekbaarheid en de grenzen van het lichaam en onderzoekt de veelvormigheid van een steeds opnieuw geboren identiteit

Scroll naar top