
Uitreiking de Afstudeerprijs
Voor de achtste keer op rij reikte Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerproject. Met deze prijs geeft de organisatie aandacht aan een nieuwe lichting schrijvers en makers van de schrijfopleidingen van Gerrit Rietveld Academie, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ArtEZ University of the Arts. Tijdens Nieuwe Types op vrijdag 28 oktober werd de winnaar van de Afstudeerprijs 2022 bekendgemaakt die voordroeg uit haar werk.
Ceren Uzuner
Ceren Uzuner (1997) schrijft gedichten, brieven en verhalen met een autobiografisch karakter; liefde en intimiteit tussen vrouwen is leidend in vrijwel alles wat ze maakt. Ze trad eerder op in Perdu, de Utrechtse Boekenbar en het Van Gogh Museum. Momenteel is ze bezig met het lezen van Jane Austens oeuvre en schrijft ze mee aan een Nederlandstalig klankrijmwoordenboek. Je kan haar op ieder moment van de dag blij maken met een grapefruit.
Mila Haak
Mila Haak heeft een liefde voor non-fictie, beeld en taal en zoekt vaak naar een combinatie van deze vormen in het werk dat ze maakt. Haar werk gaat onder andere over familie, over opgroeien en afscheid. Binnen haar zoeken naar nieuwe vertelvormen poogt Mila steeds iets meer het ongrijpbare van deze wereld te vangen, voor zichzelf en hopelijk ook voor het publiek. Het liefst spreekt ze dat publiek persoonlijk aan: ze wil dat je soms denkt dat je de enige bent die meeleest.
Wietse Leenders
Na zijn studie Theaterwetenschappen studeerde Wietse Leenders (1997) af aan Creative Writing met zijn novelle Hannah of de val, over een vrouw die na het verbreken van haar relatie verdwaalt in de tijdloze tussenruimte van de snelweg. Eerder liep hij stage als schrijver en redacteur bij De Poezieboys en schrijver/podcastmaker Hanneke Hendrix. Hij publiceerde o.a. in Notulen van het Onzichtbare en was deelnemer van het Das Mag Zomerkamp 2021.
Tine Tabak
Tine Tabak schrijft scenario’s en proza met krachtige, kwetsbare queerpersonages. Ze zet zich in voor positieve queer representatie en het vertonen van sterke vrouwenrollen in verhalen. Tine is een fysieke denker. In haar teksten wilt ze de verbinding tussen lichaam en geest benadrukken en versterken. Ze wordt geïnspireerd door het lezen van filosofie en door zelf te bewegen en te sporten. Door nieuwe verhalen te vertellen ziet Tine de mogelijkheid om normen en vaste patronen in de samenleving te bevragen. Precies om die reden vindt ze het belangrijk om stemmen te laten horen die voorheen niet gehoord werden.
Mona Thijs
Mona Thijs (1999) studeerde in juni 2022 af als master woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Er verschenen kortverhalen van haar in het literaire tijdschrift DW B en ze publiceerde diverse columns in dS Magazine, De Standaard en Klasse. Daarnaast heeft Mona een grote liefde voor sociaal-artistieke projecten. In het kader van haar master deed ze stage als regie-assistente bij de sociaal-artistieke theaterwerkplaats HETGEVOLG. In maart 2022 realiseerde ze Playlist van de pluk, een meertalige radioreeks waarin ze aan de slag ging met de muziek, verhalen en talen van seizoenarbeiders in de Hapsengouwse fruitpluk.
Ilse van der Velde(n)
Ilse van der Velde(n) is schrijver en performanceartist. Ze groeide op in Kaatsheuvel, dichtbij de Efteling, waar haar liefde voor het vertellen van verhalen ontstond. Moeilijke thema’s als huiselijk geweld en seksueel misbruik worden aangestipt met humor en luchtigheid, wat haar werk niet onnodig zwaarmoedig maakt. Ze won meerdere prijzen bij WriteNow! en liep stage bij Mister Motley. Verder is ze dol op het Songfestival, horrorfilms en haar vleesetende planten wier namen allemaal op -us eindigen.