Opening

13.30 - 14.00 uur | Theater a/d Rijn

De Staat van het Verhaal is een bergrede over de ontwikkelingen in de wereld van de literatuur, de journalistiek en het gesproken woord, waar wij over de jaren heen een keur aan schrijvers voor uitnodigden. Dit jaar vroegen we Clarice Gargard om vanuit haar positie in het veld een stuk te schrijven over de staat van de letteren op dit moment in de tijd en de rol/mogelijkheden van activisme daarbinnen.

Een vraag die Clarice op het lijf geschreven is vanwege haar veelzijdige ervaring als geëngageerd journalist, schrijver, filmmaker en organisator. Ze combineert journalistiek, kunst, sociale rechtvaardigheid en filosofie in haar werk voor diverse media, en als oprichter van Lilith Magazine en Black Pride NL zet ze zich actief in voor feministisch en intersectioneel activisme. Haar bekroonde documentaires en boek tonen haar vermogen om persoonlijke verhalen te verweven met bredere politieke en historische thema’s. Deze rijke achtergrond maakt haar een krachtige stem om de rol van literatuur en activisme te belichten.

In het voorjaar van 2025 verschijnt haar nieuwe boek bij de Arbeiderspers, Na verzet komt (r)evolutie, waarin ze onderzoekt, bespiegelt en filosofeert hoe we in deze tijden van crises een persoonlijke en maatschappelijke (r)evolutie kunnen ontketenen.

Theater aan de Rijn Arnhem

Foto © Elske Nissen

Clarice Gargard © Sharon Jane D

Foto © Sharon Jane D

Clarice Gargard

Clarice M.D. Gargard is journalist, schrijver, documentairemaker en organisator die journalistiek, kunst, sociale rechtvaardigheid en filosofie combineert. Ze werkte als NRC-columnist en Correspondent Verzet bij de Correspondent. Verder heeft ze als redacteur en presentator gewerkt bij AT5, BNNVARA (Joop), Vrij Nederland, Vogue, Harpers Bazaar en bijdragen geleverd aan Vice, Zuid-Afrikaanse 702 Talk Radio en Afropunk. Gargard is samen met Hasna El Maroudi oprichter van het feministisch journalistiek platform Lilith Magazine en het management- en consultancybureau Lilith Agency. En tevens medeoprichter van LHBTI+ organisatie Black Pride NL. Gargard schrijft ook een tweemaandelijkse columns voor Tijdschrift Conflicthantering.

In 2019 was Gargard de Nederlandse VN Vrouwenvertegenwoordiger en hield een toespraak over vrouwenrechten en het belang van systeemverandering bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als maker en liefhebber van kunst en cultuur is zij tevens bestuurslid van het Prins Claus Fonds. Ook maakte ze deel uit van de Raad van Toezicht van het Holland Festival en zit ze in de Raad van Advies van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties.