Conversations: on Writing as Activism

16.00 - 17.30 uur | Rozet (Kortestraat 16, Arnhem)

Click here for English.

In het programma Conversations: on Writing as Activism buigt een panel van internationale literair experts uitgevers, redacteuren, beleidsmakers en schrijvers zich over schrijverschap en activisme. Met elkaar en met het aanwezige publiek bespreken we de nieuwste ontwikkelingen in het literaire veld. Hoe kan literatuur activistische idealen ondersteunen en wat is er nodig om als schrijver gemeenschappen te activeren en de verbindingen tussen mensen over de hele wereld te laten zien? Plus, welk standpunt kunnen/moeten literaire organisaties innemen om de activistische verantwoordelijkheid die literaire kunstenaars nemen te ondersteunen? Dit programma is Engelstalig en ook via livestream (terug) te kijken.

Conversations © Elske Nissen

Foto © Elske Nissen

Panel 1: Kunnen schrijvers activisten zijn?

Hoe kan literatuur activistische idealen ondersteunen, en wat is er nodig voor schrijvers om gemeenschappen te activeren en de verbindingen tussen mensen over de hele wereld te presenteren?

Clarice Gargard © Sharon Jane D

Foto © Sharon Jane D

Clarice Gargard

Clarice M.D. Gargard is journalist, schrijver, documentairemaker en organisator die journalistiek, kunst, sociale rechtvaardigheid en filosofie combineert. Ze werkte als NRC-columnist en Correspondent Verzet bij De Correspondent. Verder heeft ze als redacteur en presentator gewerkt bij AT5, BNNVARA (Joop), Vrij Nederland, Vogue, Harper’s Bazaar en bijdragen geleverd aan Vice, Zuid-Afrikaanse 702 Talk Radio en Afropunk. Gargard is samen met Hasna El Maroudi oprichter van het feministisch journalistiek platform Lilith Magazine en het management- en consultancybureau Lilith Agency. En tevens medeoprichter van LHBTI+ organisatie Black Pride NL. Gargard schrijft ook een tweemaandelijkse columns voor Tijdschrift Conflicthantering.

In 2019 was Gargard de Nederlandse VN Vrouwenvertegenwoordiger en hield een toespraak over vrouwenrechten en het belang van systeemverandering bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als maker en liefhebber van kunst en cultuur is zij tevens bestuurslid van het Prins Claus Fonds. Ook maakte ze deel uit van de Raad van Toezicht van het Holland Festival en zit ze in de Raad van Advies van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties.

Lisa Weeda © Robin Alysha Clemens

Foto © Robin Alysha Clemens

Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, theatermaker en virtual reality-regisseur. Ze schreef en co-regisseerde de VR-installatie Rozsypne, die tijdens IDFA 2019 werd genomineerd voor een award in de categorie IDFA DOClab competition for Immersive Non-Fiction. Eind 2021 werd zij, na het uitkomen van haar debuutroman Aleksandra, uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 door de Volkskrant en belandde haar roman op de shortlist van de Boekhandelsprijs, Scheltema Boek van het Jaar en de Libris Literatuurprijs 2022. December 2022 ontving Weeda de Bronzen Uil voor het beste debuut. De vertaalrechten van Aleksandra zijn tot nu toe verkocht aan acht landen. In februari 2024 kwam haar boek Dans Dans Revolutie uit. Het boek verscheen in maart 2024 ook in Duitsland en genoot zijn lancering tijdens de Leipziger Buchmesse. De gelijknamige immersieve installatie Dans Dans Revolutie ging in mei 2024 in première bij Theater Bellevue en tourt in 2024 en 2025 langs diverse festivals, waaronder Nieuwe Types.

Flurina Badel

Flurina Badel​

Flurina Badel is een meertalige auteur, performer en beeldend kunstenaar. Ze werd aanvankelijk opgeleid als journalist voordat ze haar Master of Fine Arts voltooide aan het Institute Art Gender Nature van HGK FHNW in Bazel, en studeerde aan het Institute for Language Arts aan de University of Applied Arts in Wenen. Sinds 2014 werkt ze als beeldend kunstenaar samen met Jérémie Sarbach. Als onderdeel van het duo Badel/Sarbach won ze in 2019 de Manor Art Prize. Datzelfde jaar publiceerde ze haar eerste dichtbundel tinnitus tropic (editiemevinapuorger, Zürich), die de Zwitserse Literatuurprijs 2020 won en op grote schaal is vertaald. Flurina Badel creëert en treedt vaak op in samenwerking met muzikanten en andere artiesten, zoals met Fred Frith en Heike Liss voor hun Opera Truth is A Four Letter Word (in opdracht van Sons d’hiver festival, 2023 Parijs). Dit jaar verscheen haar eerste roman Tschiera (Chasa Editura Rumantscha).

Panel 2: Hoe kan literatuur activisten ondersteunen?

Welk standpunt kunnen/moeten literaire organisaties innemen ter ondersteuning van de activistische verantwoordelijkheid die literaire kunstenaars op zich nemen?

Jurgen Maas

Jurgen Maas

Jurgen Maas is uitgever sinds 2013. Met Uitgeverij Jurgen Maas, gevestigd in Amsterdam, richt hij zich vooral op fictie en non-fictie over en uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en de vluchtelingenproblematiek. Hij publiceerde onder meer werken van Adonis, Ghayath Almadhoun, Rodaan Al Galdidi, Mahmoud Jouda, Linda Polman, Sadegh Hedayat, Albert Cossery, Mohamed Choukri, Nazim Hikmet en Tezer Özlu.

Foto © Gaby Jongenelen

Alyssa Saro

Alyssa Saro is teamcoach en coördinator bij TRILL, een kunsteducatieve jeugdorganisatie in Leuven (BE). Ze werkt al jaren in de Vlaamse literaire sector, eerst als programmeur en coördinator van residentiewerk bij internationaal literair huis Passa Porta, daarna als talentontwikkelaar bij Vlaams Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren. In 2017 nam ze als opkomend literair professional deel aan de eerste editie van CELA.

Richard Kofi

Richard Kofi

Richard Kofi is een creatieve alleskunner. Zijn werk raakt verschillende thema’s die een luide stem verdienen, en ruimte moeten krijgen in onze maatschappij. Zo promoot hij dekolonisatie, inclusiviteit en diversiteit binnen culturele instellingen. Naast beeldend kunstenaar is Richard ook podcastmaker, theatermaker en programmeur voor het Nationaal Theater Amsterdam.