De Grote Beloftes

Op 10 november verschenen er weer twee chapbooks van getalenteerde literair makers bij Wintertuin Uitgeverij. Een chapbook is een eerste kennismaking met het literaire veld. Je kunt het vergelijken met wat een ep is voor een muzikant.

Uschi Cop publiceerde Zwaktebod, een verhalenbundel over mensen die vastzitten tussen het narratief dat ze wordt opgedrongen en een toekomst waarin ze zelf de pen vasthouden. Steff Geelen schreef De splitsingen, een bundel vol buitenbeentjes en shapeshifters. In zes verhalen ontvouwt Steff werelden die op de onze lijken, maar waarin magische metamorfoses de levens van de personages – soms letterlijk – op hun kop zetten.

Op Nieuwe Types presenteerden Uschi en Steff hun chapbooks in het programma De Grote Beloftes, aan de hand van performances die zij speciaal hiervoor hebben ontwikkeld. In een monoloog, begeleid door een soundscape, liet Uschi Cop de personages uit Zwaktebod aan het woord en vertelde ze over het ontstaansproces van de verhalenbundel. Steff vertaalde in hun performance een van de verhalen uit hun chapbook naar het podium. Met behulp van audio en beeld wekte Steff de vervreemding en metamorfose van een van de personages uit de bundel tot leven.

Beide chapbooks zijn te bestellen via de webshop van Wintertuin.

 

Uschi Cop © Gaby Jongenelen

Foto © Gaby Jongenelen

Uschi Cop

  • zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin
  • tast door middel van experiment, historisch onderzoek en poëtische taal de grenzen tussen genres af
  • heeft een doctoraat in de cognitieve taalpsychologie
  • schreef onder meer voor Deus Ex Machina, Kluger Hans en De Morgen
  • is curator, eindredacteur en coördinator van Hyster-x, een Belgisch schrijverscollectief voor vrouwen en non-binaire personen
Steff Geelen © Gaby Jongenelen

Foto © Gaby Jongenelen

Steff Geelen

  • zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin en is maker en coach bij Poetry Circle Nowhere en Likeminds
  • schrijft poëzie, proza en essay en combineert dit met theater, installatiekunst en audiovisuele elementen
  • is gefascineerd door de symboliek van littekens: de plekken waar het lichaam zichzelf geheeld en vernieuwd heeft
  • maakte eerder de voorstellingen Ring Ding Ding (een audiovisuele installatie over het leven van voorwerpen voor Over het IJ festival) en Mannish, een persoonlijk filosofisch onderzoek naar de male gaze