Speeddates

Tijdens de speeddates maakten makers kennis met en stelden ze vragen aan deskundigen uit alle hoeken van het werkveld: van uitgevers tot programmamakers en van (tijdschrift)redacteuren tot talentontwikkelaars. Een speeddate duurde zo’n twintig minuten en makers gingen op max. vijf speeddates. De professionals die hieraan deelnamen zijn:

Sophia Blyden (schrijver, redacteur, programmamaker)
Willem Claessen (schrijver, begeleider ontwikkeltraject Wintertuin)
Jasper Henderson (uitgever bij Uitgeverij Thomas Rap)
Peter Hendrikx (directeur Performing bij Theater a/d Rijn)
Aline Lapeire (redacteur, programmamaker deBuren)
Lotte Lentes (schrijver, redacteur literair tijdschrift De Revisor)
Robbert Meijntjens (schrijver, oprichter en programmamaker Frontaal)
Piet Menu (artistiek directeur het Zuidelijk Toneel)
Thomas Möhlmann (dichter, redacteur poëzietijdschrift Awater en bij Singel Uitgeverijen)
Bowi van Onna (acquirerend redacteur en publiciteit Das Mag)

Sophia Blyden
Sophia Blyden is schrijver, dichter, redacteur en programmamaker. Ze werkt als redacteur voor VPRO’s Brommer op zee, zit in de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds en werkt als Chef Literair voor Hard//hoofd. Momenteel schrijft ze aan haar debuutroman bij Uitgeverij Querido.

Willem Claassen
Willem Claassen begeleidt schrijvers in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. Hij schrijft zelf ook: hij publiceerde een roman en enkele verhalenbundels. Columns van zijn hand verschijnen in De Gelderlander.

Jasper Henderson
Jasper Henderson is uitgever bij Uitgeverij Thomas Rap.

Peter Hendrikx
Peter Hendrikx is directeur Performing van Theater a/d Rijn, een productiehuis en podium met focus op jonge makers en ontwikkeling. Onder de vleugels van De Nieuwe Oost werkt Theater a/d Rijn samen met muzikaal productiehuis BRUT in Deventer en literatuurorganisatie Wintertuin in Nijmegen.

Aline Lapeire
Aline Lapeire werkte als redacteur voor verschillende uitgeverijen en organiseert sinds 2019 programma’s rond literatuur en taal voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Zij is ook mee verantwoordelijk voor talentontwikkelingstrajecten als de Schrijfresidentie in Parijs, Eenzame Avonturen, Vers van het mes en CELA.

Lotte Lentes
Lotte Lentes (Trier, 1990) schrijft proza en essays. Ze schreef de bundel Een tweede keer kijken en de novelle De jongen, het stof. Daarnaast is ze redacteur bij literair tijdschrift De Revisor.

Robbert Meijntjes
Robbert Meijntjes is geboren in Rotterdam. Hij publiceerde eerder in NRC, op Hard//hoofd en De Optimist en werkt momenteel aan zijn debuutroman over polyamorie en hoogsensitiviteit. Daarnaast is hij de oprichter van Frontaal: hét literair podium van nu met maandelijks gevestigde en nieuwe auteurs op de planken. Met meer dan zestig edities en meer dan driehonderd optredens van schrijvers is Frontaal een van de plekken waar je als schrijver gestaan moet hebben. Met zijn eigen verhalen stond hij eerder op o.a. Poetry International, Where The Wild Things Are en Woordnacht en als polyamorist deed hij eerder interviews voor onder meer NRC, BNNVARA en De Standaard.

Piet Menu
Piet Menu (Roesbrugge, 1977) is de artistiek leider van het Zuidelijk Toneel. Van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Festival Cement, het Huis van Bourgondië tot opnieuw De Brakke Grond: Piet werkt al bijna zijn hele carrière als Belg in Nederland. Dat betekent dat hij het gewend is om over grenzen heen te reiken. De makers met wie hij bij HZT werkt komen dan ook uit Nederland en België, vanuit de theaterwereld en daarbuiten. Want Piet gelooft in veelkleurigheid. Dankzij de veelheid aan makers richt het werk dat HZT presenteert zich op vele publieken. Kan er worden samengewerkt met diverse maatschappelijke partners. Kan er een wisselwerking ontstaan tussen al die verschillende groepen mensen. Zo komt het werk in de wereld en de wereld in het werk.

Thomas Möhlmann
Thomas Möhlmann (1975) publiceerde zes dichtbundels en dertien bloemlezingen. Hij ontving voor zijn werk onder meer de Dunya Poëzieprijs en de Lucy B.; C.W. van der Hoogt-prijs. Hij werkte dertien jaar voor het Nederlands Letterenfonds, gaf schrijfles op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en de Schrijversvakschool Amsterdam en organiseerde talloze poëzieprogramma’s in binnen- en buitenland. Hij is redacteur van poëzietijdschrift Awater en werkt als subsidiecoördinator en poëzieredacteur voor Singel Uitgeverijen.

Bowi van Onna 
Bowi van Onna (1991) acquireert en lanceert boeken bij Das Mag Uitgevers. Hij stelde ook de bundel In de keuken (2021) samen, een essaybundel over koken en eten.

Scroll naar boven